Azt beszéli már az egész város...

2023. szeptember 03. Városliget

Biográfia

Frenreisz Károly a hazai rockzene egyik „Alapító Atyja”, rock-pionírja 1973 januárjában kilépett hazánk első szupergrupjából, a Locomotiv GT-ből, hogy elképzeléseihez közelebb álló, új csapatot alapítson. A korszak legnevesebb magyar zenekarait az éppen magára találó Omega, az akkoriban Angliában és az USA-ban lemezeket készítő Locomotiv GT, a felbomlás szélére sodródott Illés (KITT-egylet), a Bergendy, a Syrius, a Taurus EX-T 25 75 82, a tini-Generál és a feltörekvő bandák közül a Mini és az abban az évben nevet váltó P. Mobil jelentették.
A Metro és az LGT tapasztalt zenésze tudta, kiket kell megnyernie az új formáció hangszeres posztjaira: Papp Gyula orgonistával, aki akkor még a Mini tagja volt, először egy Emerson, Lake & Palmer mintájú progresszív trió alapításában gondolkodtak. Mivel a rock alaphangszere a gitár, a Skorpió gitárosa Szűcs Antal Gábor lett, aki a Hungariából érkezett, a dobfelszerelés mögött pedig a szintén ex-Hungaria-tag, Fekete Gábor foglalt helyet, aki a Skorpió előtt közvetlenül a ZG együttesben játszott.
A bemutatkozó koncertre 1973. augusztus 11-én, Szigetszentmiklóson került sor, kilenc nap múlva, augusztus 20-án már tízezer ember tombolt a Skorpió Budai Ifjúsági Parkban rendezett budapesti bemutatkozó koncertjén.
Első közös lemezfelvételük Zalatnay Sarolta: Hadd mondjam el című albuma, ezen az igazoltan távol lévő Szűcs Antal Gábor helyén a Tolcsvayék És A Trió, majd később a Fonográf gitárosa, Móricz Mihály játszott. Ezt követően Zalatnay Sarolta 1973-as angol nyelvű, csehszlovák kiadású lemezének egyik oldalát már a Skorpió alapító négyese: Frenreisz Károly, Fekete Gábor, Papp Gyula és Szűcs Antal Gábor vette fel (a másik oldalon Karel Gott zenekara kísérte Cinit).
Az országos népszerűséget Frenreisz zseniális húzása hozta meg: megszervezte, hogy 1973. november 21-én a Népstadionban a magyar-NDK válogatott labdarúgó mérkőzés szünetében a Skorpió játszhasson, amit az élő TV-közvetítésnek köszönhetően az egész ország látott: a Skorpió nyert, mert egy pillanat alatt befutott, (a magyar válogatott viszont 0:1-re vesztett).
1973 karácsonyát már az első kislemezükkel ünnepelték, majd 1974-ben elkészítették az első nagylemezt „A rohanás” címmel. Ez a lemez minden idők egyik legjobb, legnépszerűbb hazai rock-albuma, amely egyben a Skorpió legsikeresebb lemeze is.
A Skorpió a megalakulását követően hamarosan Kanadába és az Egyesült Államokba utazhatott. Frenreisz Károly tapasztalatainak, tekintélyének és összeköttetéseinek köszönhetően profi módon menedzselte a csapatot, a zenekar sorra döntögette saját rekordjait a legtöbbet külföldön játszó magyar zenekarok nem hivatalos versenyében. (Lengyelországban szinte hazai csapnak számítottak, ehhez hozzájárult Frenreisz folyékony lengyel nyelvtudása is.)
1975-ben rögzítették második nagylemezüket „Ünnepnap” címmel, amely 1976 tavaszán jelent meg. A lemez megjelenésének környékén az alapító csapat dobosa, Fekete Gábor Angliába, majd az USA-ba távozott. Helyét Németh Gábor (Theátrum, Apostol) vette át, aki a legjobb választás minden szempontból.
1977 tavaszán megjelent a harmadik nagylemezük „Kelj fel!” címmel. Ekkor már szinte több időt töltöttek külföldön, mint itthon.
Negyedik lemezük, a „Gyere velem!” után 1978 év végén még rögzítettek egy angol nyelvű albumot Svédországban „The Run” címmel, majd 1979. április 4-én a Skorpió feloszlott, ami lavinát indított el a hazai rock-életben: együttesek alakultak és bomlottak fel, kész népvándorlás tört ki.
Frenreisz Károly a Syrius, az Olympia és a Generál gitárvirtuózával, Tátrai Tiborral, és az Új Illés, majd a Korál ex-dobosával, Papp Tamással megalapította az Új Skorpiót, amely trió formációban tette még magasabbra a képzeletbeli lécet a hazai rock-szakma elé. A trió első albuma 1980-ban jelent meg. Az Új Skorpió a zenekar hagyományait követve belevetette magát a koncertezésbe. (Aki valaha látott és hallott Új Skorpió-koncertet, az biztos, hogy annak hangulata örök élményeként él benne, erről az „Egy nap rock” című filmből bármikor meggyőződhetünk.)
1981-ben az Edda Művek társaságában monstre hazai turnét bonyolítottak le, majd felvették a „Zene tíz húrra és egy dobosra” albumot. Ez a lemez az Új Skorpió hattyúdalának bizonyult: Tátrai Tibor 1983 elején átigazolt a Hobo Blues Band-be, ahol korábban már több ízben vendégeskedett.
1985 nyarán a Skorpió ismét új lemezt készített, új felállásban: Frenreisz Károly mellé visszatért Szűcs Antal Gábor, Papp Tamás maradt a dobok mögött, a billentyűs hangszereket Pálvölgyi Géza, az East mágusa kezelte. Az „Azt beszéli már az egész város” című album címadó dala kirobbanó sláger lett és a Skorpió visszatért. Év végén sikerrel szerepeltek a „Magyar Live Aid” koncerten.
1993-ban, a zenekar 20. születésnapjára elkészült „A show megy tovább” című nagylemez. A Skorpió adott egy születésnapi koncertet a Budapest Sportcsarnokban, a Magyar Televízió rögzítette az eseményt.
2013. július 6-án Tihanyban, a Bujtor István Szabadtéri Színpadon óriási hangulatú koncertet játszott a Skorpió, augusztus 19-én pedig Budapesten, a Tabánban ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját egy hatalmas nyárvégi rock-ünnepen.
2023. szeptember 3: Skorpió 50 Budapesten, a Városligetben!